Aruba, One Happy Eco Island!

Het zal jullie waarschijnlijk niet zijn ontgaan, de pr-machines draaien op volle toeren, Aruba staat samen met Nederland in de top 10 van de Lonely planet lijst. Dit is een lijst van landen, steden, gebieden, die volgens de Lonely Planet extra aandacht verdienen. Het is zeg maar hun reisadvies voor 2020. Je kan van allerlei kritische meningen hebben over die lijst, de argumenten die worden genoemd om Aruba te nomineren spreken mij aan. Ik geef hieronder een paar leuke tips voor wie ook een steentje wil bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van Aruba.

1. Duurzaamheid

Een reden voor de hoge notering van Aruba is de inzet op duurzaamheidsinspanningen.

San Nicolas „kleurrijke en creatieve opleving” 

Duurzaamheid en toerisme het gaat moeilijk samen. Make Aruba green again, zover zijn veel toeristen nog lang niet. Bulkhotels zoals het RIU gebruiken nog steeds enorm veel wegwerp plastic. De all-inclusive gasten staan om 17.30 in de rij voor het steakhouse waar vanaf 18.30 het all you can eat meat start. Deze mentaliteit ga je, denk ik niet snel veranderen. Dergelijke hotels worden met de airco’s extreem gekoeld, waarschijnlijk zien ze dat hier als luxe. Je ziet toeristen met warme truien in de dinerzaal zitten. Van reisorganisatie TUI die mede eigenaar is, en al verschillende sustainability prijzen heeft gewonnen, verwacht ik meer duurzame inspanningen.

Een onbegrijpelijke hoeveelheid wegwerp plastic wordt er door het RIU gebruikt. Dat kan beter!

Laten we, ik, niet te kritisch zijn. Aruba loopt in deze regio voor, ze zetten het onderwerp duurzaamheid goed op de kaart. Het is niet alleen window dressing. Ik zie mooie projecten en initiatieven. Dit eiland wekt ca 20% van de stroom die ze verbruiken, op via windenergie. Op de luchthaven is een enorm zonnepanelen park. Er zijn ambities om wegwerp plastic te verbieden. Ik zie prachtige nieuwe fietspaden (maar helaas nog weinig mensen fietsen*).

Er zijn mooi duurzame projecten zoals:

Small Local Changes

De galerie BAZ-RRR organiseert samen met Aruba Futura volgende week oa een themaweek in galerie BAZ-RRR te Oranjestad, Global Goals zie hashtag #sdgs2030 of hier

Eco Living Aruba

Het bedrijf van Rose en Dan. Dit Arubaanse koppel kiest bewust voor een duurzame aanpak. Het streven is om mooie producten uitsluitend lokaal te produceren, met een minimale voetprint. Prachtige betaalbare duurzame souvenirs! Zie hier

http://www.ecolivingaruba.com

2. San Nicolas

De creatieve opleving in het plaatsje San Nicolas is de 2e reden voor de Lonely Planet on Aruba te promoten. Dit dorp was sinds de sluiting van de raffinaderij, behoorlijk in verval geraakt. Het is nog steeds geen bruisende plek. Doordat er ieder jaar graffiti artiesten worden uitgenodigd, toch een leuke plek om te bezoeken. Tip: via Aruba Mural Tours een tour boeken om meer over de verhalen achter de schilderingen te weten te komen. San Nicolas heeft sinds kort ook een gloednieuw bezoekerscentrum. Deze toer met een gids, is echt van toegevoegde waarde! Zie hier

Afbreken

Aruba volledig voor duurzaamheid kiest, zou mijn inziens vooral een concreetplan moeten worden gemaakt, hoe op milieuvriendelijke wijze die vieze raffinaderij (die al jaren niet meer in gebruik is) afgebroken kan worden. Wie nu naar het idyllische Babybeach rijdt ziet de bouwplannen voor een behoorlijk pronkerig resort, een stuk ongerepte kustlijn valt wederom in handen van de toeristenindustrie.

Tips


Het is als toerist heel lastig, zo niet onmogelijk om niet extra milieubelastend bezig te zijn. Ik doe mijn best, compenseer mijn CO2 bij de KLM, zonder dat ik precies weet wat daar het resultaat van is. Afkopen van een schuldgevoel? Reizen is mij lief. Hier een paar tips:

Milieubewuste Accommodaties

Je kunt een keuze maken voor accommodaties die de locale economie steunen en waar duurzaamheid een onderdeel is van de bedrijfsvoering. Zoals het Bucutihotel. Kijk vooral ook eens naar het Boardwalk hotel. Een sfeervolle kleinschalige accommodatie die zich bewust inzet voor duurzaamheid. Of de locale bed & breakfast mogelijkheden.

Boardwalk Hotel Aruba binnenkort, op 15 November 2019 opening nieuwe deel.

Gezonde eetplekken

Aruba wordt in toenemende mate een eiland waar je ook volop gezond kan eten waar steeds meer vegetarische en veganistische gerechten op het menu Zie de website http://www.veganaruba.com En hier ook nog een leuk informatief blog In Oranjestad vind je twee vrij nieuwe koffiezaken, Aruba Experience Cafe en Santos Coffee with Soul Er volgen nog meer gezonde zaken zoals:

Aruba Walking Tour

In Oranjestad vinden nu hele leuke wandeltochten plaats onder begeleiding van een lokale gids. De perfecte manier om de mooiste historische panden te aanschouwen en meer over de geschiedenis van de stad te leren. Dit alles wordt aangevuld met een beetje winkelen en een mini-proeverij. Zie hier

Zuiver drinkwater

De eenvoudigste en waarschijnlijk ook goedkoopste tip ben ik bijna nog vergeten te noemen. Aruba beschikt over één van de meest geavanceerde waterzuiveringsinstallaties van de wereld. Het zoute water wordt omgezet in heerlijk drinkwater. Kortom plastic waterflessen kopen is niet nodig.

Samen maken we van Aruba, One Happy Eco Island!

*wat een hoge tarieven! Wanneer huurfietsen duurder zijn dan een huurauto, zie je voorlopig weinig mensen op de fiets…

4 Reacties op “Aruba, One Happy Eco Island!”

  1. Beste Kees,
    Jouw kritiek begrijp ik.. Maar ik zie ook initiatieven die de goede kant uit gaan. Mijn inziens zou dit ook met grotere vaart, en meer inspanningen mogen. Meer beleid. In mijn blog geef ik ook wat kritische geluiden. Fietsen huren is idioot duur. Het aantal auto’s op dit eiland storend hoog. Toch wil ik de dingen die wel goed gaan benoemen. Hopelijk inspireert het iemand. De innovatie week die nu gaande is. En ga volgende week maandag avond eens langs bij galerie BAZ-RRR Aruba https://m.facebook.com/BAZRRRAruba/photos/gm.2322881301174923/2327383080717130/?type=3&source=44#!/events/2322881201174933?__tn__=%2Cg
    Veel woon plezier op Aruba, maak het eiland groener💚

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: