Amsterdam Noord ooit één van de belangrijkste toeristische attracties

Of het beroepsdeformatie is, of een missie in het leven, hierover zijn de meningen verdeeld. Ik hou van dingen bedenken, ik hou van organiseren. Gelukkig is er in deze tijd, nog steeds genoeg te vieren. En zijn er in mijn omgeving ook voldoende mensen om mee op stap te gaan. Wij gingen naar Amsterdam Noord. Een stadsdeel waar meer dan genoeg te zien is. En ook niet onbelangrijk, er is voldoende ruimte voor een covid-19 proof rondje.

3 tips

1. Ga op zoek naar de Galgenput

Wij hadden het geluk dat tijdens onze wandeling Amsterdam Noord expert Paul Vonk, kennis met ons wilde delen. Zo vertelde hij ons over zijn zoektocht naar de juiste plek van de galgenput in Noord. Hij heeft de locatie met goed speurwerk gevonden.

Paul laat ons inzien hoe oa door de locatie van het Paleis van Justitie de historische zichtlijnen met de Galgenstraat verdween. In dit filmpje kan je zien wat volgens Paul de enige juiste plek is. Een duidelijk gedenkteken aan deze morbide geschiedenis  is er niet. Wellicht houden de spoken dit tegen. Meer informatie over het galgenveld hier

Dit gebied zou je als de één van de belangrijke locaties kunnen noemen waar recreatie & toerisme in Amsterdam is gestart. Het is een bizarre geschiedenis. Deze beelden met de heldere voiceover maken het nog indringender & inzichtelijker.

Opzoek naar de galgenput

2. De stedelijke dynamiek rondom Johan van Hasseltkanaal

We doorkruisen het gebied Buiksloterham, en lopen langs de het poortgebouw van voormalig Asterdorp. Dit was een zogenaamde woonschool voor gezinnen die als ‘a-sociaal’ of ‘ontoelaatbaar’ werden bestempeld. De gemeente huisvesten hier gezinnen die nog niet tot de gemeentewoningen konden worden toegelaten, bijvoorbeeld in de van de Pekbuurt en Tuindorp Oostzaan. De bedoeling was dat na een periode van ongeveer een jaar het gezin daar wel aan toe was. Een bizar idee, wat gelukkig relatief van korte duur was. Maar in de 2e wereld oorlog nog een triest staartje kreeg in de vorm van een getto. Nu is er weinig over van dit dorp. We zien nog het kunstwerk van André Volten.

Schoonschip

Niet veel later, turen we allen een tikkie jaloers, naar het innovatieve project Schoonschip. Een drijvende woonwijk, met duurzame woningen, in het Johan van Hasseltkanaal. Dit is een zijkanaal van het IJ in Buiksloterham, met zicht op Disteldorp,

Zicht op Schoonschip

Op dit uitkijkpunt langs het kanaal leren we meer over Noord, over de stedelijke ontwikkeling die hier plaats vond. Begin vorige eeuw was noord al evenementen terrein. Hier was ooit de Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied (ENTOS) tentoonstelling in  1913. En daarna in 1919 de ELTA (Eerste luchtverkeer tentoonstelling Amsterdam)

Dit verklaart ook de komst van vliegtuigbouwer Fokker naar deze plek. We horen ook hoe vliegveld Buiksloot, in de veertiger jaren in dit stadsdeel lag. Paul wijst ons er op hoe snel dingen veranderen. En hoe goed zichtbaar, dit hier rondom het kanaal is. Kom je hier over ca twee jaar dan is alles hoogstwaarschijnlijk weer totaal anders.

Natuurlijk borrelen er automatisch vragen rondom de gentrificatie (ofwel het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de armere klassen) die duidelijk zichtbaar gaande is in dit stadsdeel boven. Een mooie podcast om naar te luisteren is deze

3. Neem genoeg tijd voor de horeca

Amsterdam Noord bewoonster en schrijfster Claartje Chajes Heeft mij veel waardevolle informatie gegeven. Binnenkort ga ik opzoek naar haar gedichtenetalage. Zij deelt ook een lijst met leuke locaties voor een pauze.

Ruimte voor vernieuwing en entertainment

De Galgenput was ooit (vreemd genoeg) vermaak. Daarna volgden de vernieuwende  industriële tentoonstellingen. Nu is er ruimte voor horeca, (rommel) markten, duurzame initiatieven en tentoonstellingen. Het zou mij niet verbazen wanneer dit juist door de covid-19 crisis zich nog verder ontwikkeld. Onlangs is he succesvolle Wondr Experience geopend en afgelopen week ook nog eens het NXT museum Go, go!

Wij drinken een borrel bij broedplaats Café de Ceuvel. Een plek waar je heerlijk aan het water, in de nazomer zon zit en met een keurig covid-19 beleid. Deze plek zal over een paar jaar verdwijnen, dat staat vast. Er komt nieuwbouw. Hopelijk behoudt Amsterdam Noord genoeg rommelige ruige locaties zoals deze, want hierin zit de charme van dit stadsdeel.

Als afsluiting van een geweldige middag, eten wij een pizza op het terras, met top service van eveneens tijdelijke horeca De Klaproos. Wij genoten van mooie middag en avond van een klein stukje Amsterdam Noord. Binnenkort volgt er een ander deel van dit dynamische stadsdeel. Dan ga ik ook het Amsterdam Noord museum bezoeken in het oude badhuis. Verslag volgt, (waarschijnlijk).

Een prima registratie beleid, lekker offline en behoorlijk privacy proof
Heerlijk pizza bij De Klaproos
Wij liepen min of meer de route die je hier in het rood ziet.
%d bloggers liken dit: