Als wannabe ecoloog kon ik woensdagavond 13 april mijn groene hart vullen met een excursie onderleiding van natuurgids Ahrend in het Vondelpark. Groene buurten heeft een korte natuurgidsen opleiding, met een klein groepje leren we veel over de Koeienweide.

Ik zie Beemdkroon, Reigersbeksoorten, Boerenwormkruid, Kattenstaart, Harig wilgenroosje, Veldsalie, Gewone berenklauw, op komen. Het bladrozet van de Grote kaardenbol is goed te zien. De Japanse duizendknoop (melding gemaakt geen zorgen 😉), we proeven aan de Moerasspirea. Ahrend vertelt ons over de stikstof minnende Braam, terwijl de vliegtuigen over razen. Gevlekte moerasorchis, komt op. De moerasorchis is sterk bedreigd, en staat op vele plaatsen op het punt van verdwijnen, vooral door de algemene verdroging van natte milieus.
En ik zie veel soorten grassen. Ook staan er imposante bomen zoals de Canadapopulieren, Essen, Walnoot, Wilgen, Witte paardenkastanje, Els, Gewone vlier, Knotwilgen, Sleedoorns en we staan stil bij de Lindes.

Biodiversiteit in de stad. Tijdens de wandeling geeft iemand nog een tip,ga nu naar de documentaire “Boom in Amsterdam” In deze documentaire brengt regisseur Agnes de Ruijter de ambivalente relatie van stedelingen met hun groene medebewoners in beeld. Een urgente, gelaagde film over bomen in de stedelijke biotoop. Deze documentaire komt ook op AT5 maar is nu nog in de bioscoop te zien, ga snel.


